CHLEB WIELOZIARNISTY

składniki na 2 bochenki:


  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, po prostu mocno rozmieszać (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec około 1 godziny w temperaturze 230 st.C.


Anne Vallayer Coster. Chleb i czerwone wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz