składniki na 2 bochenki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek słonecznika łuskanego
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, po prostu mocno rozmieszać (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec około 1 godziny w temperaturze 230 st.C.
Anne Vallayer Coster. Chleb i czerwone wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz