PIANKA TRUSKAWKOWA


  • 25 dag truskawek
  • kilka poziomek
  • 1 szklanka kremówki
  • 10 dag cukru
  • 2 białka
  • 1/2 cytryny
  • sól
Wypłukane, osączone i odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i połączyć ze zmiksowanymi owocami. Ubić śmietankę, po czym dodać ją ostrożnie do masy. Całość umieścić w schłodzonej szklanej salaterce lub w szklanych pucharkach. Przybrać truskawkami oraz poziomkami. Wstawić do lodówki nie dłużej niż na 3-4 godziny (po dłuższym czasie piana opadnie). Podobny deser można przyrządzić z malin lub porzeczek.

Pierre Auguste Renoir. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz