DIETA KOPENHASKA

Powodem ogromnego zainteresowania dietą kopenhaską jest fakt, że jest ona bardzo krótka (zaledwie 13 dniowa) i pozwala na szybkie zrzucenie przynajmniej kilku kilogramów. Co więcej owo szybkie pozbywanie się kilogramów działa bardzo mobilizująco i pozwala przetrwać ten niełatwy okres. Zazwyczaj jest to około 5-8 kilogramów. Takie efekty uzyskiwane w zaledwie kilkanaście dni możliwe są dlatego, że dieta ta jest niskowęglowodanowa i niskokaloryczna. Ilość kalorii jaką każdego dnia można dostarczyć organizmowi to zaledwie 500-600 kalorii. Dieta szwedzka, zaliczana jest do ekstremalnie restrykcyjnych i ma na celu usprawnienie przemiany materii. Nie można stosować jej dłużej niż 13 dni, bo może to doprowadzić do poważnego niedoboru minerałów i witamin.
Efekty odchudzania utrzymują się zazwyczaj przez okres dwóch lat (powtórzenie diety w tym okresie nie jest zalecane. Ideą diety kopenhaskiej jest bowiem nie tylko pomóc w zrzuceniu kilku kilogramów, ale również wspomniane już wcześniej usprawnienie metabolizmu oraz zaszczepienie właściwych nawyków żywieniowych - eliminowania z menu produktów nadmiernie kalorycznych, spożywanie niewielkich porcji o stałych porach, co pozwala uniknąć podjadania, picia dużych ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej.
Menu na każde 13 dni jest z góry określone i należy je bardzo ściśle przestrzegać, gdyż każde odstępstwa lub "oszustwa" mogą całkowicie zaprzepaścić naszą szansę na zrzucenie nadwagi lub pozbycie się kilku zbędnych kilogramów. Przerwanie diety lub złamanie jej zasad (dodanie do menu chociażby gumy do żucia) wiąże się z całkowitym zaprzepaszczeniem efektów.
O ile od jej rozpoczęcia nie minęło jeszcze 6 dni możliwe jest jej powtórzenie, lecz nie wcześniej niż po 6 miesiącach. W przypadku sumiennego ukończenia diety i przetrwaniu wszystkich 13 dni bez łamania zasad ponowne zastosowanie diety może nastąpić dopiero po upływie przynajmniej 2 lat.

13 dni diety kopenhaskiej:



DZIEŃ 1 i 8
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak 100g, 1 pomidor
Kolacja:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 2 i 9
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Obiad:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g
Kolacja:1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3 i 10
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Obiad: gotowany szpinak,1 świeży owoc, 1 pomidor
Kolacja:1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną 150g

DZIEŃ 4 i 11
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Obiad: tarta marchewka 150g, jajko na twardo, twarożek naturalny 100g
Kolacja: sałatka owocowa 100g, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5 i 12
Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
Obiad: duża chuda ryba
Kolacja:1 befsztyk, sałata i brokuły 200g

DZIEŃ 6 i 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: kurczak gotowany 150g, sałata z olejem i cytryną 150g
Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka

DZIEŃ 7

Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Obiad: kawałek chudego grilowanego mięsa 150g
Kolacja: NIC

Sylwia  Jakubowicz. Kopenhaga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz