ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI
- 250 g makaronu
- 250 g białych szparagów
sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 pieczarek
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, cukier, zioła
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser żółty
- olej
Szparagi i makaron ugotować. Sos pomidorowy: podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pieczarki, dodać pomidory, koncentrat i przyprawić. Dusić kilkanaście minut. Sos beszamelowy: podsmażyć mąkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić, zestawić z ognia i dodać rozmącone jajko. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć plastry żółtego sera. Zapiekać w temperaturze 180 st.C około 30 minut.
Philippe Rousseau. Martwa natura ze szparagami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz