ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI


  • 250 g makaronu
  • 250 g białych szparagów
sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, cukier, zioła
sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty
  • olej
Szparagi i makaron ugotować. Sos pomidorowy: podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pieczarki, dodać pomidory, koncentrat i przyprawić. Dusić kilkanaście minut. Sos beszamelowy: podsmażyć mąkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić, zestawić z ognia i dodać rozmącone jajko. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć plastry żółtego sera. Zapiekać w temperaturze 180 st.C około 30 minut.

Philippe Rousseau. Martwa natura ze szparagami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz