- 120 ml sosu sojowego
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 50 ml białego wina
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Sos
teriyaki posiada bardzo oryginalny smak, jednak nadaje się nie tylko do sushi.
Ta japońska marynata to połączenie sosu sojowego z cukrem, a także wieloma
przyprawami, które mają podkreślać jego wyrazistość. Sama nazwa sosu teriyaki
pochodzi od czasownika teru, który oznacza “błyszczeć”. Wszystko to za sprawą
marynaty, która mieni się i błyszczy, głównie ze względu na znaczną zawartość
cukru.
Sos świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni japońskiej, może stać się również idealnym dodatkiem do polskich potraw. Świetnie podkreśli smak m.in. mięsa, ryb, a także warzyw. Szczególnie często dodawany jest do kurczaka. Wszystkie składniki powinny zostać w nim umieszczone na mniej więcej dwie godziny przed smażeniem, dzięki temu staną się bardziej soczyste.
Sos świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni japońskiej, może stać się również idealnym dodatkiem do polskich potraw. Świetnie podkreśli smak m.in. mięsa, ryb, a także warzyw. Szczególnie często dodawany jest do kurczaka. Wszystkie składniki powinny zostać w nim umieszczone na mniej więcej dwie godziny przed smażeniem, dzięki temu staną się bardziej soczyste.
Takebe Socho. List.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz