SOS TERIYAKI


  • 120 ml sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 50 ml białego wina
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, wino, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. Stosować na przykład do marynowania ryb.

Sos teriyaki posiada bardzo oryginalny smak, jednak nadaje się nie tylko do sushi. Ta japońska marynata to połączenie sosu sojowego z cukrem, a także wieloma przyprawami, które mają podkreślać jego wyrazistość. Sama nazwa sosu teriyaki pochodzi od czasownika teru, który oznacza “błyszczeć”. Wszystko to za sprawą marynaty, która mieni się i błyszczy, głównie ze względu na znaczną zawartość cukru.
Sos świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni japońskiej, może stać się również idealnym dodatkiem do polskich potraw. Świetnie podkreśli smak m.in. mięsa, ryb, a także warzyw. Szczególnie często dodawany jest do kurczaka. Wszystkie składniki powinny zostać w nim umieszczone na mniej więcej dwie godziny przed smażeniem, dzięki temu staną się bardziej soczyste. 

Takebe Socho. List.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz