DOMOWE PESTO Z PIETRUSZKĄ

  • duży pęczek świeżej bazylii
  • duży pęczek świeżej pietruszki
  • kawałek parmezanu lub sera grana padano (ok.15 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść migdałów najlepiej już obranych w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Bazylię, pietruszkę, ser, czosnek rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy kilka łyżek oliwy, szczyptę soli i pieprzu i wszystko jeszcze raz mieszamy. Oliwy dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję rzadkiej pasty. Dodajemy migdały i jeszcze raz delikatnie siekamy całość, ale tak, by tylko lekko rozdrobnić migdały a nie całkowicie je posiekać.
Taką pastę rozgrzewamy na patelni i dodajemy do niej ugotowany makaron i już w 5 minut mamy bardzo aromatyczne danie.
Do makaronu można dodać pieczarki.
Pastę mozna wykorzystywać również do innych dań, jak np. tosty, czy jako farsz do roladek.
Pastę można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni.

Joanna Żołnierczuk. Martwa natura z pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz