BRUSCHETTE


  • 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki
  • 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwki lub kapary do dekoracji
Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (lub osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190 st.C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.

Peter Dee. Pomidory i miedziany garnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz