- 70 dag białych szparagów
- sól, cukier
- kilka kropli soku z cytryny
serowy sos:
- 250 ml śmietany 30%
- 15 dag żółtego sera
- 10 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka w proszku
Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kilku kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Cebulę obrać, opłukać pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pod koniec smażenia. Do rondelka wlać śmietanę. Dodać 10 dag żółtego sera i cebulę z czosnkiem. Razem podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać szyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem i ostrą papryką w proszku. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami.
Adriaen Coorte. Szparagi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz