ZAPIEKANE SZPARAGI


  • 70 dag białych szparagów
  • sól, cukier
  • kilka kropli soku z cytryny
serowy sos:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka w proszku
Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i kilku kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z wody (można ją użyć do zupy). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Cebulę obrać, opłukać pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pod koniec smażenia. Do rondelka wlać śmietanę. Dodać 10 dag żółtego sera i cebulę z czosnkiem. Razem podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi. Dodać szyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem. Wierzch posypać pozostałym startym serem i ostrą papryką w proszku. Włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami.

Adriaen Coorte. Szparagi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz