CIASTO CYTRYNOWE

spód:

  • 1,25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek stopionego masła
masa:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn
  • 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Masa na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Rozłóż na dnie formy na tartę o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut. Wyjmij i ostudź. Przygotuj masę: połącz mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.

Rafał Taras. Martwa natura z cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz