ZUPA WARZYWNA NA CZERWONYM WINIE


·        15-20 szalotek
·        2 pory
·        2 rzepy
·        3 marchwie
·        litr bulionu
·        6 łyżek płatków ryżowych
·        bouquet garni (patrz: SŁOWNICZEK KUCHENNY)
·        czarny pieprz i sól do smaku
·        butelka półwytrawnego czerwonego wina
Warzywa obrać, pokroić w słupki i włożyć do garnka. Zalać winem, dodać bouquet garni i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu, bez przykrycia przez 30-40 minut. Wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć bouquet garni, dodać płatki ryżowe, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut. Podawać zaraz po przyrządzeniu z drobnymi grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz