CIASTO Z JABŁKAMI

ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 9-10 łyżek lodowatej wody
oraz:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki + 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1,5 łyżki domowej galaretki jabłkowej
  • 1 szklanka gęstej śmietany tortowej (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżki calvadosu
Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj masło, wyrób palcami - powinna powstać kruszonka. Dodaj wodę, szybko zagnieć. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto nie będzie kruche. zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj i przenieś na wyłożoną pergaminem blechę albo do formy na tartę. Brzegi ciasta powinny wystawać 3-4 cm poza boki formy. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 210-220 st. C. W tym czasie obierz jabłka i oczyść je z pestek, pokrój na cienkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z 1/3 szklanki cukru. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na nim jabłka, przykryj ciastem z brzegów, pozostawiając wolny środek. jabłka na środku obłóż masłem, a ciasto posmaruj pędzelkiem umoczonym w wodzie i posyp resztą (1/2 łyżki) cukru. Piecz 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj ze śmietaną ubitą z cukrem i calvadosem.

Władysław Ślewiński. Jabłka z nożem i doniczką begonii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz