MARMOLADE CAKE

(przepis kuchni amerykańskiej)
Starannie ucieramy 10 dag masła, stopniowo dodając 15 dag cukru pudru i 4 surowe żółtka. Do utartej masy dodajemy stopniowo 35 dag mąki krupczatki zmieszanej z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Mąkę dodajemy na zmianę z 1/2 szklanki maślanki. Kiedy dzięki starannemu ucieraniu składniki połączą się w jednolite ciasto - dodajemy 45 dag marmolady pomarańczowej (gęstej) i łyżkę ginu albo wódki. 4 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z marmoladowym ciastem. Tortownicę (24 cm średnicy) natłuszczamy i nakładamy ciasto. Placek pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w umiarkowanej temeperaturze ok. 1 godziny i 20 minut.
Daniel Hardy. Urodzinowy placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz