SALATKA JABŁKOWA

sos:
  • po 1/4 szklanki majonezu i syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
sałatka:
  • 40-50 dag mieszanej sałaty
  • 2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki
  • 1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych żurawin) oraz pokrojonych orzechów włoskich
Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw. Zmniejsz obroty miksera i powolutku, nie przerywając mieszania, wlewaj oliwę. Na koniec przypraw do smaku i wymieszaj. Przygotuj sałatkę: odłóż 1/4 szklanki orzechów, pozostałe składniki sałatki wymieszaj w misce z przygotowanym sosem. Posyp odłożonymi orzechami i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz