SALATKA JABŁKOWA
sos:
- po 1/4 szklanki majonezu i syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
sałatka:
- 40-50 dag mieszanej sałaty
- 2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki
- 1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych żurawin) oraz pokrojonych orzechów włoskich
Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw. Zmniejsz obroty miksera i powolutku, nie przerywając mieszania, wlewaj oliwę. Na koniec przypraw do smaku i wymieszaj. Przygotuj sałatkę: odłóż 1/4 szklanki orzechów, pozostałe składniki sałatki wymieszaj w misce z przygotowanym sosem. Posyp odłożonymi orzechami i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz