STRUDEL JABŁKOWY

  • 6 kwaśnych zielonych jabłek, obranych i pokrojonych w półcentymetrowe plasterki
  • 1/2 szklanki rodzynek (a jeszcze lepiej suszonych żurawin)
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie ciasta filo (phyllo)
  • olej lub stopione masło
  • 1/2 szklanki pokruszonych ciastek migdałowych lub herbatników
  • 1/2 świeżych lub rozmrozonych malin
  • 40 dag jogurtu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (ok.10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż dwie warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pkruszonymi ciastkami. Przykryj dwoma warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi dwoma płatami ciasta, posmaruj olejem, posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz