SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
BILLY TEA
Australijczycy nie tylko żyją głową do dołu, nie tylko piją dużo herbaty, ale są też narodem pomysłowym. Już pierwsi osadnicy wymyslili billy tea, czyli właśnie herbatę do góry nogami. Robili ją tak: do metalowej puszki z drucianym uchwytem i pokrywką (zwanej billy) wlewali wodę i wieszali ją nad wolnym ogniem. kiedy w billy zawrzało, dorzucali do niej garść herbacianych liści i wywar gotowali jeszcze przez kilka minut. A z pływającymi liśćmi radzili sobie tak: po zdjęciu puszki z ognia wymachiwali nią, aż fusy opadły na dno - wtedy można już było zasiąść do popołudniowej herbatki. Czasem dla fasonu, smaku i lokalnego kolorytu poza obowiązkowym mlekiem i cukrem dodawali do herbaty kilka aromatycznych listków eukaliptusa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz