ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek masła
- 1 duże jajko
nadzienie:
- 1 średni por
- 50 dag białych i zielonych szparagów (oczyszczonych i obranych)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 szklanka śmietany 36%
- 3-4 jajka
- 2 łyżeczki estragonu
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj nadzienie: oczyść pora, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój na kawałki o szerokości 5-7 mm. Przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz.Odetnij twarde końce szparagów. Zagotuj wodę, posól ją (możesz dodać trochę cukru), włóż szparagi i gotuj 5 minut bez pokrywki. Przełóż do miski z lodowatą wodą, a potem wyjmij i osusz. Odetnij i odłóż główki szparagów, a łodygi pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej masło na patelni, włóż pory, posól i duś do miękkości (6-8 minut). Dodaj pokrojone w plasterki łodygi szparagów, przypraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem, wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przygotuj polewę: wymieszaj śmietanę z dwoma jajkami i estragonem, przypraw solą i pieprzem. Ostatnie jako wymieszaj trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmaruj ciasto. Na cieście rozłóż nadzienie porowo-szparagowe, pokryj polewą. Piecz 20-25 minut, aż powierzchnia ciasta zacznie się ścinać. Wtedy rozłóż na niej główki szparagów i piecz około 30 minut. Jeśli wierzch za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem.
Adriaen Coorte. Szparagi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz