Pieprz cayenne (pieprz kajeński) –
rodzaj bardzo ostrej przyprawy, wyrabianej z papryki rocznej, odmiany
'Cayenne' (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Papryka jest
najczęściej suszona a następnie mielona i w takiej postaci konfekcjonowana do
dalszej sprzedaży.
Stosuje się ją do zapiekanek, dań z jaj,
makaronów, drobiu i sosów a nawet gorącej czekolady. Pieprz kajeński
przyśpiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Papryka
Cayenne zawiera kapsaicynę - alkaloid mający
właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Oprócz swoich
właściwości kulinarnych pieprz kajeński jest stosowany w medycynie naturalnej
do leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np. bóle
brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania).
Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz