PIEPRZ CAYENE

Pieprz cayenne (pieprz kajeński) – rodzaj bardzo ostrej przyprawy, wyrabianej z papryki rocznej, odmiany 'Cayenne' (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Papryka jest najczęściej suszona a następnie mielona i w takiej postaci konfekcjonowana do dalszej sprzedaży.
Stosuje się ją do zapiekanek, dań z jaj, makaronów, drobiu i sosów a nawet gorącej czekolady. Pieprz kajeński przyśpiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Papryka Cayenne zawiera kapsaicynę - alkaloid mający właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Oprócz swoich właściwości kulinarnych pieprz kajeński jest stosowany w medycynie naturalnej do leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np. bóle brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania). Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie.
Nazwa papryki Cayenne wzięła się od nazwy stolicy Gujany Francuskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz