ESENCJA POMARAŃCZOWO-WANILIOWA


  • 2 kg pomarańczy
  • 2 laski wanilii
  • 6 goździków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 5 szklanek cukru
Owoce dokładnie myjemy. Przy użyciu skrobaczki do obierania ziemniaków obieramy cieniutko skórkę pomarańczy, następnie przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Następnie odcedzamy wodę, wyciskamy nadmiar płynów i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skórkę przekładamy do garnuszka, dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii oraz goździki. Z kilku pomarańczy wyciskamy sok, odlewamy całą szklankę i dodajemy do garnuszka. Następnie wlewamy cztery szklanki wody i wsypujemy pięć szklanek cukru. Esencję gotujemy przez cztery-pięć godzin, aż skórka pomarańczowa stanie się prawie przezroczysta. Następnie przelewamy do butelek.


Jeanne Illenye. Pomarańcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz