- 2 kg pomarańczy
- 2 laski wanilii
- 6 goździków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 5 szklanek cukru
Owoce dokładnie myjemy. Przy użyciu skrobaczki do obierania ziemniaków obieramy cieniutko skórkę pomarańczy, następnie przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Następnie odcedzamy wodę, wyciskamy nadmiar płynów i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skórkę przekładamy do garnuszka, dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii oraz goździki. Z kilku pomarańczy wyciskamy sok, odlewamy całą szklankę i dodajemy do garnuszka. Następnie wlewamy cztery szklanki wody i wsypujemy pięć szklanek cukru. Esencję gotujemy przez cztery-pięć godzin, aż skórka pomarańczowa stanie się prawie przezroczysta. Następnie przelewamy do butelek.
Jeanne Illenye. Pomarańcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz