- 2 niepełne szklanki mąki
- 8 łyżek masła
- 10 łyżek cukru
- łyżka miodu
- 1 jajko
- o,75 szklanki zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 szklanki bakalii
- 3-4 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
Utrzeć żółtka z cukrem, mąką i szczyptą soli, na koniec wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając, po czym przelać do garnuszka i gotować 2 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Wylać krem na upieczone ciasto, posypać wierzch bakaliami i polać stopionym miodem.
William Michael Harnet. Ciasto z bakaliami, owoce i wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz