ŚWIĄTECZNE CIASTO Z BAKALIAMI

ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 8 łyżek masła
  • 10 łyżek cukru
  • łyżka miodu
  • 1 jajko
  • o,75 szklanki zmielonych migdałów
  • szczypta soli
krem:
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
dekoracja:
  • 2 szklanki bakalii
  • 3-4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
Posiekane migdały wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem i szczyptą soli. Masło pokroić, dodać do mąki wraz z jajkiem i łyżeczką miodu. zagnieść ciasto. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy. Piec w temperaturze 170 st.C 20 minut. Ostudzić.
Utrzeć żółtka z cukrem, mąką i szczyptą soli, na koniec wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając, po czym przelać do garnuszka i gotować 2 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Wylać krem na upieczone ciasto, posypać wierzch bakaliami i polać stopionym miodem.

William Michael Harnet. Ciasto z bakaliami, owoce i wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz