SAŁATA Z MAŁŻAMI

  • po kilka liści różnych sałat (lollo rosso, lollo bianco, rucoli, radichio, rzymskiej, cykorii)
  • 10 dag pomidorów koktajlowych
  • graść kiełków słonecznika lub rzodkiewki
  • 20 zielonych małży (lub zwykłych czarnych omółków) w skorupach
  • 100 ml białego wina (najlepiej chardonnay)
  • 1/2 szklanki oliwy + trochę do smażenia
  • 1 łyżka musztardy angielskiej
  • 1 łyżka chrzanu wasabi w proszku
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz, tabasco
  • sok z 1 cytryny
Świeże małże wyszoruj, obgotuj na parze, aby się otworzyły i obsmaż na oliwie. Małże mrożone tylko obsmaż. Posiekaj szalotkę, połowę dodaj do małży wraz z tabasco i winem, duś minutę. Zrób sos sałatkowy: resztę szalotki wymieszaj z wasabi, musztardą i sokiem z cytryny. Przypraw, utrzyj z 1/2 szklanki oliwy, polej porwane na kawałki listki sałaty oraz pokrojone na połówki pomidorki. Wymieszaj, podawaj z małżami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz