- 1,5 szklank mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duża pomarańcza
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/4 szklanki masła
- 1 jako
- 2 białka
- masło i mąka do formy
- 2 łyżki wody
- 1/4 szklanki cukru
dodaj mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Teraz dodaj masę maślaną, następnie ubite jajko, wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj do ciasta sztywną pianę z białek i jeszcze raz wymieszaj, tym razem ręcznie i bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Napełnij ciastem przygotowaną formę, wyrównaj wierzch, piecz 35-40 minut. Wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Ostudź je w formie, ostrożnie wyjmij. Przygotuj sos: wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie karmel. Wlej resztę soku pomarańczowego, wymieszaj i podgrzewaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ciasto pokrój na porcje, skrop sosem i podawaj. Możesz ozdobić paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.Auguste Renoir. Dziewczyna z koszem pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz