CIASTO POMARAŃCZOWE

  • 1,5 szklank mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki masła
  • 1 jako
  • 2 białka
  • masło i mąka do formy
na sos:
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki cukru
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Prostokątną blaszkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Przesiej do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przygotuj masę maślaną: pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i cieniutko obierz. Skórkę posiekaj a z owocu wyciśnij sok. Utłucz w moździerzu skórkę pomarańczową, esencję waniliową i cukier na jednolitą pastę. Masło utrzyj mikserem, a gdy zrobi się puszyste, połącz z pastą ze skorki pomarańczowej i cukru. Zrób ciasto: maślankę połącz z połową soku pomarańczowego,
dodaj mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Teraz dodaj masę maślaną, następnie ubite jajko, wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj do ciasta sztywną pianę z białek i jeszcze raz wymieszaj, tym razem ręcznie i bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Napełnij ciastem przygotowaną formę, wyrównaj wierzch, piecz 35-40 minut. Wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Ostudź je w formie, ostrożnie wyjmij. Przygotuj sos: wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie karmel. Wlej resztę soku pomarańczowego, wymieszaj i podgrzewaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ciasto pokrój na porcje, skrop sosem i podawaj. Możesz ozdobić paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.


Auguste Renoir. Dziewczyna z koszem pomarańczy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz