RYBA ZAPIEKANA POD PISTACJOWYM CHRUSTEM

  • 4 filety (po 10 dag) z ryby orange raughy lub halibuta
  • 1 torebka pistacji (łuskanych)
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • mąka, bułka tarta
  • sól, pieprz
Wino wymieszaj z sokiem cytrynowym i gotuj na ostrym ogniu, aż pozostanie 20% objętości. Przypraw, ostudź do temperatury pokojowej, a potem dodaj żółtka i ubij na maleńkim ogniu, aż do powstania jednolitej piany. Powoli, stale ucierając, wlewaj stopione letnie masło. Powstały sos zabezpiecz pzed wystygnięciem. Filety natrzyj przyprawami, ułóż w formie. Wierzch filetów oprósz mąką, posmaruj białkiem i obsyp mieszaniną tartej bułki i posiekanych pistacji. Zapiecz w temperaturze 220 st.C na złotobrązowy kolor. Podawaj w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz