LODY Z KIWI

  • 8 jajek
  • 45 dag kiwi
  • 22-23 dag cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z limonki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli wsyp cukier, ubijaj dalej, aż piana będdzie lśniąca. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę, a w trzecim żółtka na jasnokremowy kolor. Żółtka delikatnie połącz z pianą z białek. Obierz i zmiażdż widelcem kiwi, dodaj sok z limonki, wymieszaj i bardzo delikatnie połącz z masą jajeczną. Na koniec dodaj ubitą śmietanę, jeszcze raz ostrożnie wymieszaj. Przełóż do maszynki do lodów i zamroź (lub włóż do metalowej miski, przykryj folią i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny, mieszając co 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz