ROLADKI Z PSTRĄGA W BIAŁYM WINIE


  • 4 małe pstrągi
  • duża porcja włoszczyzny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 dag żelatyny
  • cytryna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cukier, sól, pieprz
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pstrągi wypatroszyć, wypłukać, zwinąć w roladki, pospinać wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę. Ugotować wywar z jarzyn i przypraw, odcedzić i włożyć do niego roladki. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino, żelatynę i zagotować. Ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, zalać płynną galaretą, odstawić w chłodne miejsce, by stężała. Podawać z pieczywem.

Edouard Manet. Martwa natura z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz