ZUPA RYBNA NA KWAŚNO


  • 1,5 kg ryby słodkowodnej
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • bułka na grzanki
  • sól, pieprz
Oczyszczone warzywa ugotować w 2 litrach osolonej wody, a następnie dodać sprawioną i pokrojoną rybę. Po 20 minutach odcedzić wywar, rybę ostudzić i wyjąć z niej ości. Ugotowane warzywa przetrzeć lub zmiksować wraz z kawałkami ryby, włożyć do wywaru. Zupę zagotować, zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Zakwasić sokiem z cytryny. Podawać z grzankami. Na talerzu posypać posiekaną natką.

Pierre Auguste Renoir. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz