KARP PRABABCI


  • 1 karp (ok.1 kg)
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 dag rodzynek
  • kilka migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • cukier, sól, pieprz
Karpia sprawić, umyć i podzielić na dzwonka. Obraną włoszczyznę pokroić w plastry, zalać dwiema szklankami wody, dodać listek laurowy, gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Z masła i maki zrobić rumianą zasmażkę i dodać do wywaru z ryby. Kilka migdałów sparzyć, obrać ze skórki i okroić w piórka, rodzynki umyć i razem z migdałami dodać do sosu. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Na końcu wlać czerwone wino i dusić potrawę na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.

Georg Flegel. Martwa natura z rybą i żukiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz