- karp (1,2 - 1,5 kg)
- 20-30 dag pieczarek
- 3 pomarańcze
- 2-3 łyżki masła
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- tarta bułka
- oliwa
- listki mięty (do dekoracji)
- sól, pieprz
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Pomarańcze wyszorować, opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki. Sprawioną rybę, natartą solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, obłożyć dookoła pomarańczami, posypać tartą bułką, przykryć pieczarkami, podlać winem, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Podawać rybę na gorąco, udekorowaną listkami mięty.
Frederic Bazille. Kosz z mulami i ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz