KARP W POMARAŃCZACH


  • karp (1,2 - 1,5 kg)
  • 20-30 dag pieczarek
  • 3 pomarańcze
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • tarta bułka
  • oliwa
  • listki mięty (do dekoracji)
  • sól, pieprz
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Pomarańcze wyszorować, opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki. Sprawioną rybę, natartą solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, obłożyć dookoła pomarańczami, posypać tartą bułką, przykryć pieczarkami, podlać winem, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Podawać rybę na gorąco, udekorowaną listkami mięty.

Frederic Bazille. Kosz z mulami i ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz