KALAREPKA FASZEROWANA

  • 8 młodych kalarepek
  • 1 duża cebula
  • 20 dag konserwowego zielonego groszku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • posiekany koperek
  • starty żółty ser (gatunek według gustu)
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina sosu sojowego
  • sól, pieprz, Vegeta
8 młodych kalarepek po umyciu i obraniu gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i ścinamy wierzchy kalarepek na 1/4 wysokości i wydrążamy środek każdej z nich. Wydrążone kalarepki oprószamy wewnątrz solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz: obraną cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy na jasnożółty kolor. Usmażoną cebulę łączymy z konserwowym groszkiem, żółtkami, tartą bułką, posiekanym koperkiem, śmietaną, solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Kalarepki napełniamy farszem i przykrywamy ściętymi wcześniej "wierzchami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy wodą z odrobiną Vegety, dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie kalarepki posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku (bez przykrycia).

Amy Weiskopf. Kalarepki i pomidor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz