KRÓTKI PRZEWODNIK PO KAWACH

Caffe latte
Popularnie nazywana po prostu latte. To napój kawowy tworzony z kawy espresso zalanej spienionym mlekiem.

Latte macchiato
Często mylone ze zwyczajną kawą latte. Tymczasem latte macchiato składa się aż z trzech warstw - na dole znajduje się mleko, na nim espresso, a na wierzchu pianka. Latte macchiato powstaje poprzez delikatne i bardzo powolne nalewanie espresso do mleka. Ta kawa najczęściej serwowana jest w wysokich szklankach o pojemności ok. 250 ml. Często bywa urozmaicana za pomocą różnych dodatków - np. syropów smakowych, posypek, przypraw. Latte macchiato bywa bardziej podobne do deseru niż do kawy.

Ristretto
Metoda przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie. Ristretto jest przygotowywane tak samo jak espresso, powinno być jednak zrobione przy użyciu dwa razy mniejszej ilości wody, jest więc dużo mocniejsze.

Americano
Kawa americano powstała dzięki rozcieńczaniu tradycyjnego espresso dużą ilością wody. Americano powstaje na ogół poprzez dodanie do porcji espresso 120 ml wody. Niektórzy zmieniają recepturę, dodając dwie porcje espresso, przez co americano jest mocniejsze.

Cappucino
Klasycznie powinno składać się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko (100-125 ml). Pianka powinna być pozbawiona widocznych pęcherzyków i ... mieć jedwabistą konsystencję.


Edvard Munch. Przy kawowym stoliku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz