KISIEL ŻURAWINOWY


  • 20 dag świeżej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag śmietany kremówki
Owoce przebierz, umyj, osącz i starannie przetrzyj przez sito. Wytłoczyny zalej 3 szklankami gorącej wody. Zagotuj i odcedź, wlej do rondla, dodaj cukier, jeszcze raz zagotuj, dolewając ćwierć szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Zamieszaj i chwilę pogotuj. Po przestygnięciu połącz z surowym przecierem z żurawin. Gotowy kisiel przelej do miseczek. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, udekoruj każdą porcję kisielu.
Gayle Clark Fedigan. Róże i owoce żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz