DORADA PO BRETOŃSKU


  • 4 sprawione dorady (po 20 dag)
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 posiekane małe cebulki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki miąższu pomidorów
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka, tymianek, bazylia, szałwia, rozmaryn)
Ryby oprószamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy po gałązce natki. Rozgrzewamy oliwę w płaskiej formie, szklimy posiekane cebulki. Połowę wyjmujemy, mieszamy z tartą bułką. Do formy z resztą cebuli wkładamy zmiażdżony czosnek, pokrojone anchois, kapary, pomidory i zioła. Solimy, podgrzewamy 2 minuty, mieszając. Układamy na wierzchu ryby. Posypujemy cebulą z bułką i masłem. Pieczemy 15 minut w 220 st.C. Oprószamy natką.

Władysław Ślewiński. Dwie Bretonki z koszem jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz