MULE PO MARYNARSKU


  • 2 kg świeżych małży
  • 5 dag masła
  • 4 małe cebulki (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • bouquet garni (związane gałązki natki, tymianku i liść laurowy)
  • 150 ml śmietany
  • 3 łyżki natki
Oczyszczamy małże, odrzucając te, które nie zamykają się pod wpływem dotyku. Wkładamy na godzinę do zimnej wody. Topimy masło, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy wino, dodajemy zioła i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mule, gotujemy kilka minut, kilkakrotnie potrząsając garnkiem. Wyrzucamy zamknięte małże. Wyjmujemy zioła i mule, wywar odparowujemy do połowy, zagotowujemy ze śmietaną. Przyprawiamy, mieszamy z natką, polewamy mule sosem. Podajemy gorące.

Mariusz Drohomirecki. Martwa natura z małżami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz