KOTLETY Z KALAFIORA


  • 1 kalafior
  • 1-2 jajka
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ok. 5 dag startego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • przyprawy (np. "Kucharek") 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oregano
  • bazylia (wg uznania)
Kalafiora ugotować na miękko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody i pognieść na gładką masę. Dodać bułkę tartą (tyle, by udało się formować kotleciki), jajko, pieprz, ser, pietruszkę i wyrobić. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej (niekoniecznie) i smażyć na rozgrzanym oleju.

Elzbieta Wolffgram. Martwa natura z kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz