ŚLEDZIE PO BALATOŃSKU


  • 10 filetów matiesów
  • 4 łyżki majonezu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • natka pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
Śledzie opłukać (zbyt słone krótko wymoczyć), osączyć na papierowym ręczniku, zwinąć w roladki i ułożyć na półmisku. Śmietanę ubić, wymieszać z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą i kaparami, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Obłożyć śledzie sosem i posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.

David Weston. Dwa śledzie na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz