- 2 dzwonka łososia
- przyprawa do ryb
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 200 g ryżu brązowego
- mrożone warzywa na patelnię: brokuły, marchewka, groszek cukrowy, kukurydza, zioła
- sól, pieprz
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw (lub po prostu solą i pieprzem). Smażymy na oliwie z oliwek, po 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na folię aluminiową usmażone dzwonka, posypujemy natką pietruszki. Zawijamy szczelnie folię i wkładamy do ciepłego piekarnika na 5 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dusimy na patelni, podlewając niewielką ilością wody. Gdy ryż się ugotuje, a warzywa zmiękną, dodajemy składniki do siebie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, posypujemy natką pietruszki.
Emil Filla. Łosoś i ananas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz