- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki oleju
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
masa twarogowa:
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier do smaku
Wszystkie składniki na masę serową połączyć dobrze rozcierając. Drożdże pokruszyć, posypać łyżką cukru i mąki, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzić. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, posmarować masą serową. Złożyć dwa razy, pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Andreas Martins. Martwa natura z chlebem i bułeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz