ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM


  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
masa twarogowa:

  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier do smaku
Wszystkie składniki na masę serową połączyć dobrze rozcierając. Drożdże pokruszyć, posypać łyżką cukru i mąki, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzić. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, posmarować masą serową. Złożyć dwa razy, pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.

Andreas Martins. Martwa natura z chlebem i bułeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz