CUKINIA PO FRANCUSKU

  • 4 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka tartej bułki
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
Umytą i obraną ze skórki cukinię przekroić wzdłuż, wybrać pestki i każdą połówkę podzielić na 2 lub 3 kawałki. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, osolić i gotować 5 minut. Odcedzić, ochłodzić pod strumieniem zimnej wody, osączyć i ułożyć w naczyniu do zapiekanek. Czosnek drobno pokroić, Wymieszać z posiekanym koperkiem, tartą bułką, solą i pieprzem. Cukinię skropić olejem i obsypać mieszanką tartej bułki z przyprawami. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st.C) na 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć złota skorupka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz