KOLOROWE ZIEMNIAKI

  • 4-6 ziemniaków
  • 5 małych cebulek
  • 20 dag marchewki
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka Vegety
  • po pół łyżeczki lubczyku, kminku i ziół prowansalskich
  • łyżka siekanej natki pietruszki
Ziemniaki obrać i pokroić na grube kawałki. Rozpuścić masło w rondlu, podsmażyć ziemniaki (pod przykryciem). Cebulki pokroić w pierścienie, paprykę w paski, marchewkę w półplasterki, dodać do ziemniaków i krótko poddusić. Na końcu wlać pół szklanki wody, wsypać Vegetę, przykryć i dusić na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku ziołami i śmietanką. Posypać natką.

Vincent van Gogh. Martwa natura z ziemniakami w wiklinowych koszykach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz