OMLET Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ


  • 1 cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych podłużnych
  • garść świeżej bazylii
  • 5 jaj
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
Jaja rozbijamy i wlewamy do miski, solimy, pieprzymy i delikatnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dość dużej patelni podsmażamy na maśle. Gdy będzie lekko zeszklona dodajemy masę jajeczną. Zmniejszamy płomień na minimalny. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Liście bazylii myjemy i grubo kroimy. Na lekko smażący się omlet rzucamy pomidorki i bazylię. Omleta nie przewracamy na drugą stronę. Na małym ogniu smażymy aż zetnie się górna powierzchnia. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Ellina Chetverikova. Jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz