- 1 cebula
- 8 pomidorków koktajlowych podłużnych
- garść świeżej bazylii
- 5 jaj
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Jaja rozbijamy i wlewamy do miski, solimy, pieprzymy i delikatnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dość dużej patelni podsmażamy na maśle. Gdy będzie lekko zeszklona dodajemy masę jajeczną. Zmniejszamy płomień na minimalny. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Liście bazylii myjemy i grubo kroimy. Na lekko smażący się omlet rzucamy pomidorki i bazylię. Omleta nie przewracamy na drugą stronę. Na małym ogniu smażymy aż zetnie się górna powierzchnia. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Ellina Chetverikova. Jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz