- 4 świeże banany
- 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)
- 1,5 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jako
- sklarowane masło do smażenia
Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym z pozostałych składników cieście i smaż około 5 minut na nagrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w wydrążonym orzechu kokosowym. Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podawać je na słodką kolację.
Qiang Huang. Martwa natura z bananami i zieloną butelką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz