SOLA PO HISZPAŃSKU

Proporcje dla czterech osób

  • 2 sole (ok. 300 g każda)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, świeżo mielony biały pieprz
  • 40 g masła
  • 2 pomidory
  • 1/2 strączka czerwonej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 30 g mąki
  • 1/8 litra białego wina
  • 50 g oliwek nadziewanych papryką
Ryby dokładnie umyć, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. 1/2 litra wody zagotować wraz z 10 g masła, 1 łyżeczką soli i pozostałą porcją soku z cytryny. Rybę posolić, oprószyć białym pieprzem i na 10 minut pozostawić w delikatnie gotującym się wywarze. W tym czasie sparzyć pomidory wrzącą wodą, obrać z nich skórkę i pokroić w kosteczkę. Paprykę i grzyby oczyścić, umyć i pokroić: paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ryby wyjąć z wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej, przełożyć do rozgrzanej salaterki i odstawić tak, aby nie wystygły.
Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1/8 litra wywaru. Pozostałą porcję masła rozgrzać w osobnym garnuszku i dusić na nim jarzyny przez ok. 5 minut, a następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wina i odmierzoną porcję wywaru i delikatnie gotować przez następnych 5 minut, w połowie tego czasu dodać przepołowione oliwki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sole przełożyć na podgrzane talerze, polać sosem i natychmiast podawać na stół.
Doskonałym dodatkiem do tego dania będą ziemniaczki posypane pietruszką oraz surówka z pomidorów.

Vincent van Gogh. Martwa natura z rybami i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz