- 2 sole (ok. 300 g każda)
- sok z jednej cytryny
- sól, świeżo mielony biały pieprz
- 40 g masła
- 2 pomidory
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 100 g pieczarek
- 30 g mąki
- 1/8 litra białego wina
- 50 g oliwek nadziewanych papryką
Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1/8 litra wywaru. Pozostałą porcję masła rozgrzać w osobnym garnuszku i dusić na nim jarzyny przez ok. 5 minut, a następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wina i odmierzoną porcję wywaru i delikatnie gotować przez następnych 5 minut, w połowie tego czasu dodać przepołowione oliwki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sole przełożyć na podgrzane talerze, polać sosem i natychmiast podawać na stół.
Doskonałym dodatkiem do tego dania będą ziemniaczki posypane pietruszką oraz surówka z pomidorów.
Vincent van Gogh. Martwa natura z rybami i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz