MAKRELA Z CZOSNKIEM I SZAŁWIĄ

proporcje na cztery osoby

  • 4 makrele średniej wielkości
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 listków szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
Makrele wypatroszyć, odciąć płetwy, dokładnie wymyć wewnątrz i zewnątrz, następnie osuszyć i natrzeć solą. Listki szałwii umyć i drobno posiekać, czosnek obrać i również drobno posiekać. Bardzo miękkie masło wymieszać z szałwią i czosnkiem, a następnie dodać do niego zielony pieprz. Tą masą wysmarować ryby wewnątrz i od zewnątrz. Smażyć ryby albo na grillu albo na patelni na rozgrzanym oleju - z każdej strony po 5 minut.
Idealne dodatki - to biała długa bułka oraz sałatka po grecku.

Alastair Frederick Flattely. Martwa natura z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz