PRECLE DOMOWE


  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • gruba sól
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Przesiej mąkę do miski, po środku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto.
Ulep z niego wałeczki o długości 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 st.C.
Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj 20-30 sekund. Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.


Peter Bruegel. Walka postu z karnawałem (fragment)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz