- 50 dag mąki pszennej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- gruba sól
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Ulep z niego wałeczki o długości 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 st.C.
Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj 20-30 sekund. Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.
Peter Bruegel. Walka postu z karnawałem (fragment)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz