NALEWKA Z JARZĘBINY


  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 3 suszone śliwki bez pestek
  • 10 rodzynek
  • 1 daktyl
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml spirytusu
  • 800 ml wódki
  • 100 ml brandy
Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.. Odstawić na 4 tygodnie. Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni. Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy. We wrześniu dojrzewają owoce, które nie badają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.

J.E.H. MacDonalds. Owoce jarzębiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz