KARP W PANIERCE


  • 1 karp
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • zielenina do dekoracji
Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny. Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny.


Theodore Gericault. Ryby na kuchennym stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz