- 1 karp
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- zielenina do dekoracji
Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny. Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny.
Theodore Gericault. Ryby na kuchennym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz