RACUCHY JABŁKOWO-CYNAMONOWE


  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 30 dag jabłek
  • cukier puder
Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Razem wymieszać. Kwaśne mleko przelać do miseczki. Dodać do niego żółtka i miód naturalny. Razem zmiksować. Następnie wsypać suche produkty i ponownie wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną masę. Do ciasta dodać jabłka, białka i razem delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie nakładać łyżką ciasto (na jeden racuch około 1 i 1/2 łyżki ciasta). Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron (smażymy krótko, bo łatwo się przypalają). Usmażone racuchy wyłożyć na papierowy ręcznik. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyjdzie około 30 jabłkowo-cynamonowych racuchów.

Chris Ruthven. Jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz