- 2,5 kg małych ogórków
- 3 cebule
- 2 łyżki soli
- 2,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki pieprzu mielonego
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki curry 2 łyżki białej gorczycy
- 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku
Ogórki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Włożyć do miski, zasolić i odstawić na 3 godziny. Przygotować zalewę z octu, cukru, pieprzu, papryki, curry, gorczycy i koperku. Zalać ogórki i pozostawić na 1 godzinę. Ogórki wkładać ciasno do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 7 minut. Ogórki nabierają pełnego smaku po tygodniu.
Paul Keysar. Plasterki ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz