OGÓRKI CURRY


  • 2,5 kg małych ogórków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki curry 2 łyżki białej gorczycy
  • 2 łyżki suszonego i posiekanego koperku
Ogórki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Włożyć do miski, zasolić i odstawić na 3 godziny. Przygotować zalewę z octu, cukru, pieprzu, papryki, curry, gorczycy i koperku. Zalać ogórki i pozostawić na 1 godzinę. Ogórki wkładać ciasno do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 7 minut. Ogórki nabierają pełnego smaku po tygodniu.


Paul Keysar. Plasterki ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz