CIASTO FRANCUSKIE Z PESTO


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jako
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jakiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon.
Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy je na blasze wykładanej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i oprószamy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st.C.
Jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować domowe pesto:


miksujemy 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych, 1,5 szklanki tartego parmezanu, 5 łyżek oliwy i 4 szklanki liści bazylii... i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz