KORNISZONY

  • 1 kg najmniejszych ogórków
  • półtorej łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • szklanka octu winnego (6%)
  • 2 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 łyżki cukru
Ogórki umyć, zalać zimną wodą, po godzinie wyjąć, starannie osuszyć, ułożyć w misce lub garnku, posypać solą i odstawić na dobę, po czym odlać słony sok.
Ogórki znów osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoja włożyć conajmniej jeden ząbek czosnku.
Zagotować ocet ze szklanką i 4 łyżkami wody, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi i cukrem. Do słoików wlać gorącą zalewę, tak by zakryła ogórki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut w temperaturze ok. 85-90 st. C.

Natalia Pastuszenko. Ogórki i pomidorki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz