Dorsz gotowany na parze, z zieloną fasolką szparagową i
sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w
miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z
pomarańczami i rozmarynem to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na
polskim rynku wydawniczym pozycji - "Europejskiej
książce kucharskiej". Edycja polska została wydana pod patronatem
Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, a przepisy, które się w niej znalazły
są rekomendowane przez 46 Towarzystw Kardiologicznych z całego świata: Europy,
Azji, Ameryki Środkowej, Afryki Północnej.
Choroby układu
krążenia to ciągle najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce; dotyczy to zarówno
kobiet, jak i mężczyzn - mówi prof. dr hab. med. Janina Stępińska, prezes Polskiego Towarzystwa
Kardiologicznego. Przestrzeganie zasad
właściwego żywienia przekłada się na sukces w zapobieganiu chorobom układu
krążenia. Dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne prowadzi liczne działania
edukacyjne na temat możliwości profilaktyki oraz zachęca do zmiany nawyków
żywieniowych na zdrowsze. Mamy nadzieję, że pomoże w tym polska edycja
Europejskiej książki kucharskiej" - dodaje.
Książka została podzielona na dwie części: edukacyjną i
kulinarną. Czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby
układu krążenia, cukrzyca czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki
dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Książka
zawiera także tabelę wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz
tabelę produktów z określonym indeksem glikemicznym. Tabela składników zaś
umożliwia czytelnikowi przyrządzenie ulubionych potraw w zdrowszy sposób,
poprzez proste dostosowanie proporcji "dobrych" i "złych"
składników.
Główną część publikacji stanowi prawie 200 przepisów,
dzięki którym wyruszamy w kulinarną podróż w towarzystwie światowej klasy
kardiologów, diabetologów, ekspertów ds. żywienia oraz lokalnych mistrzów
kuchni. Czytelnik może liczyć, że pasja jedzenia i gotowania
nie zakończy się otyłością czy poważnym schorzeniem. Celem autorów było
zachęcenie do zadbania o własne serce poprzez stosowanie zdrowej diety
bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.
"Europejska książka
kucharska" to również możliwość
poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte
w wydanej albumowo książce.
Nie istnieje kuchnia europejska jako taka - wyjaśnia Robert
Sowa, mistrz kulinarny, który opracował przepisy kuchni polskiej. "Europejska książka kucharska" łączy
podejście różnych kultur do kwestii odżywiania i kulinariów - dodaje.
Książka dedykowana
jest organizacji European Heart for Children - część dochodu ze sprzedaży
wydania polskiego przeznaczona zostanie na fundację.
Autorami "Europejskiej
książki kucharskiej" są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio.
Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof.
Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz Robert Sowa - mistrz sztuki
gotowania.
"truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem" brzmi fantastycznie. Trzeba tylko chwilę poczekać na truskawki :). A książka ciekawa.
OdpowiedzUsuń